ΕΡΩΤΗΣΗ : Από ποτέ η μόνωση με ψεκασμό (spray) πολυουρεθάνης χρησιμοποιείται?
1.ΕΡΩΤΗΣΗ : Από ποτέ η μόνωση με ψεκασμό (spray) πολυουρεθάνης χρησιμοποιείται?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η μόνωση με ψεκασμό (spray) διογκωμένης πολυουρεθάνης (2K) (SPF – Spray Polyurethane Foam), αναπτύχτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 για τη θερμομόνωση και στεγάνωση ταρατσών, για εξωτερική θερμομόνωση και άλλων κατασκευών, αποδεικνύοντας διαχρονικά την πλέον αξιόπιστη λύση που προσφέρει στον τομέα της μόνωσης.
Η Πανμονωτική Προστασία υιοθέτησε την τεχνογνωσία αυτή από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Σήμερα, συνεχίζει και εφαρμόζει με συνέπεια και αξιοπιστία τα πιστοποιημένα πολυουρεθανικά συστήματα μονώσεων, αποδεικνύοντας στο χρόνο την αντοχή των υλικών και του ασυναγώνιστου τρόπου εφαρμογής αυτών. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ».
- ΕΡΩΤΗΣΗ : Που εφαρμόζεται η μόνωση με ψεκασμό πολυουρεθάνης?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το εύρος είναι μεγάλο τόσο σε παλαιές όσο και σε νέες κατασκευές ιδίως στον κτιριακό, βιομηχανικό, ναυτιλιακό και υγειονομικό τομέα.
Η πιο διαδεδομένη χρήση είναι για μονώσεις ταρατσών / δωμάτων και εξωτερικής θερμομόνωσης. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ». Με τις πιστοποιήσεις που έχει το υλικό και η εφαρμογή αυτού, ακόμα και η εσωτερική χρήση σε οίκιες και βιομηχανίες αποτελεί μεγάλο μερίδιο των εφαρμογών του.
3.ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως διαφέρει η μόνωση με ψεκασμό (spray) αφρού πολυουρεθάνης έναντι της μόνωσης με θερμομονωτικές πλάκες?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Όταν συγκρίνουμε διαφορετικούς τρόπους μόνωσης, ενδείκνυται να συγκρίνουμε δύο παράγοντες. Πρώτον τη ποιότητα και ιδιότητες μεταξύ των υλικών και δεύτερον τον τρόπο εφαρμογής αυτών. Ως προς την ποιότητα των υλικών, ο σκληρός αφρός πολυουρεθάνης κλειστών κυψελών, είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένο ότι παρέχει τις καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες από όλα τα θερμομονωτικά υλικά του κόσμου, προσφέροντας παράλληλα στεγανότητα λόγο της χημικής του δομής κλειστών κυψελών. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ».
Ως προς τον τρόπο εφαρμογής, η μόνωση με ψεκασμό (spray) αφρού πολυουρεθάνης είναι ξεχωριστός και μοναδικός! το υλικό ψεκάζεται υπό μεγάλη πίεση και θερμοκρασία και προσκολλάτε, αγκυλώνεται & διογκώνεται πάνω σε οποιαδήποτε οριζόντια, κάθετη, κεκλιμένη ή ανεστραμμένη επιφάνεια. Έτσι το μονωτικό υλικό ενσωματώνεται και γίνεται ένα με τη κατασκευή χωρίς να δημιουργεί αρμούς, ραφές ή ενώσεις, έναντι της τοποθέτησης των θερμομονωτικών πλακών. Τέλος, ο ψεκασμός του υλικού δεν αφήνει κενά στις τυχόν ανωμαλίες του υποστρώματος και προσφέρει μία μονολιθικη επιφάνεια και πλήρως ενσωματωμένη στη κατασκευη. Κανένα άλλο πλήρες σύστημα μόνωσης στον κόσμο δεν μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω.
4.ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί η μόνωση ψεκασμό αφρού πολυουρεθάνης δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο η κοινή μόνωση με τις θερμομονωτικές πλάκες?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μόνωση τον ψεκασμό (spray) αφρού πολυουρεθάνης είναι η πιο διαδεδομένη και συγχρόνως η πιο αξιόπιστη μόνωση λόγω των ανώτερων χαρακτηριστικών του υλικού και του ασύγκριτου τρόπου εφαρμογής αυτού με τη μορφή ψεκασμού. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ, εφαρμόζουν κατά κανόνα αυτό τον τρόπο μόνωσης στις κατασκευές κτιρίων.
Στην Ελλάδα αυτός ο τρόπος μόνωσης ο όποιος εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 δεν είναι τόσο διαδεδομένος γιατί απαιτείται ακριβός ειδικός μηχανολογικός εξοπλισμός και εισαγωγή υλικού από χώρες του εξωτερικού εφόσον η πολυουρεθάνη δεν παράγεται στην Ελλάδα.
- ΕΡΩΤΗΣΗ : Πόση εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με τη μόνωση με πολυουρεθάνη?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Με τη μόνωση πολυουρεθάνης μπορούν να μειωθούν οι θερμικές απώλειες εώς και 99% από την μονωμένη επιφάνεια. Αυτό εξαρτάται από το πάχος του θερμομονωτικού υλικού.
Σε γενικές γραμμές, οι ιδιότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκληρού αφρού πολυουρεθάνης υπερτερούν κατά πολύ έναντι οποιοδήποτε άλλου θερμομονωτικού υλικού παγκοσμίως. Οπότε είναι σωστό να αναφέρουμε ότι με την μόνωση πολυουρεθάνης επιτυγχάνουμε την περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας στο ίδιο πάχος έναντι οποιονδήποτε άλλων θερμομονωτικών υλικών. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»
- ΕΡΩΤΗΣΗ : Η μόνωση με ψεκασμό σκληρού αφρού πολυουρεθάνης πέρα από την άριστη θερμομόνωση, προσφέρει και στεγάνωση?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ναι. Οι εξαιρετικές ιδιότητες του υλικού σε συνδυασμό με τον ασύγκριτο τρόπο εφαρμογής αυτού με τη μορφή ψεκασμού, εξασφαλίζουν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο τη στεγάνωση της επιφανείας την όποια θέλουμε να θερμομονώσουμε.
Αναλυτικά, η σκληρή αφρώδες πολυουρεθάνη (δυο συστατικών), σαν υλικό, προσφέρει άριστη στεγάνωση δημιουργώντας ένα σύστημα κλειστών κυττάρων εγκλωβισμένου κενού αέρος, χρησιμοποιώντας ένα ενεργό συστατικό που δημιουργεί ένα αδρανές αέριο από σύνθετα μόρια ιδιαίτερα ανθεκτικά στη ροή θερμότητας και υγρασίας. Ο αφρός που σχηματίζεται από τη χημική αντίδραση των δύο καυτών υγρών δημιουργεί μία ενιαία μικροκυτταρική μεμβράνη στην επιφάνεια αυτού.
Παράλληλα η στεγάνωση εξασφαλίζεται σε συνδυασμό με τον σωστό τρόπο εφαρμογής υπό τη μορφή ψεκασμού, αφού έτσι δεν αφήνει κενά με το υπόστρωμα και δεν δημιουργεί αρμούς ή ενώσεις. Τέλος η στεγάνωση εξασφαλίζεται και υπό των πολλαπλών στρώσεων που δημιουργεί ο ψεκασμός όπου δημιουργούνται πολλές στεγανές μεμβράνες προσφέροντας όλες μαζί μία ενιαία μονολιθική και απολύτως σφραγισμένη επιφάνεια.
Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να είναι σίγουρος ότι ο εφαρμοστής πληρή όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις όσο αφορά τη ποιότητα των υλικών, τον σύγχρονο εξοπλισμό και τον πιστοποιημένο τρόπο εφαρμογής αυτών.
7.ΕΡΩΤΗΣΗ : Αν τρυπηθεί η μόνωση με πολυουρεθάνη μπορεί να πάρει υγρασία?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ποτέ! Η μόνωση με ψεκασμό πολυουρεθάνης μπορεί να τρυπηθεί και να μην δημιουργηθεί γενικότερο πρόβλημα στο σύνολο του συστήματος της μόνωσης. Αυτό γιατί πέρα ότι το υλικό είναι στεγανό (ΕΡΩΤΗΣΗ #6) η μόνωση με ψεκασμό πολυουρεθάνης δεν δημιουργεί αρμούς και κενά με το υπόστρωμα. Έτσι η δύναμη της σημειακής εισροής υγρασίας από το τρύπημα είναι αμελητέα.
Το φαινόμενο αυτό θα ήταν σοβαρό εάν το θερμομονωτικό υλικό ήταν τοποθετημένο σε πλάκες και όχι με τη μορφή ψεκασμού. Με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε συνεχόμενη εισροή υγρασίας μεταξύ των αρμών των πλακών και των κενών μεταξύ του υποστρώματος, ώστε στη διάρκεια του χρόνου η υγρασία θα αποκτούσε αρκετή δύναμη ικανή να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα μόνωσης όπως πχ σε μία μόνωση ταράτσας.
8.ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι διάρκεια ζωής έχει η μόνωση με πολυουρεθάνη?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η διάρκεια ζωής της πολυουρεθάνης δύο συστατικών κλειστών κυψελών είναι απεριόριστη. Από τη δεκαετία του ’60 όπου και ανακαλύφθηκε, δεν έχει παρουσιαστεί αλλίωση του υλικού.
Όπως όμως όλα τα θερμομονωτικά υλικά έτσι και η πολυουρεθάνη μπορεί να αλλιωθεί στο χρόνο μόνο όταν το υλικό είναι πλήρως εκτεθειμένο στις υπεριώδης ακτινοβολίες του Ήλιου (UV) για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα >5έτη. Αυτό όμως στη πράξη δεν συμβαίνει ποτέ γιατί πάντα επικαλύπτεται είτε με κάποιο ελαστομερές υλικό ή με γαρμπιλομπετόν ρύσεων όπως πχ σε μονώσεις ταρατσών, είτε με σοβά όπως για θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας.
9.ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως κατασκευάζεται η μόνωση με ψεκασμό πολυουρεθανής για μονώσεις ταρατσών?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Σύμφωνα και πάντα με τις τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, για τον σωστό τρόπο μόνωσης ταρατσών ή δωμάτων με σκληρό αφρό ψεκασμού πολυουρεθάνης, απαιτούνται τρία ξεχωρίστηκα στάδια με το καθένα να εφαρμόζεται συνήθως σε ξεχωριστή ημέρα.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον καθαρισμό και την κατάλληλη προετοιμασία και αστάρωμα του υποστρώματος. Το δεύτερο στάδιο, την εφαρμογή του ψεκασμού πολυουρεθανής και το τρίτο στάδιο, την επικάλυψη της μόνωσης ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε έργου.
10 ΕΡΩΤΗΣΗ : Στην ταράτσα υπάρχει ελαφρομπετόν/αφρομπετόν/ελαφρόπετρα. Τι πρέπει να προσέξω?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το ελαφρομπετόν ή αφρομπετόν όπως και το περλομπετόν και παλιότερα η ελαφρόπετρα ανηκούν στη κατηγορία κυψελωτά πορώδες ηφαιστιογενή πετρώματα όπου η χημικη τους δομή τους αποτελείται από ανοιχτές κυψέλες.
Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι να εγκλωβίζουν και να κατακρατούν την υγρασία στους θύλακες αυτούς, η οποία προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και όχι απαραίτητα από την εισροή νερού όπως συνηθίζεται να λέγετε.
Έτσι, από τη συνεχή διαφορά θερμοκρασίας χειμώνα-καλοκαίρι μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τα κυψελωτά αυτά κονιάματα “ιδρώνουν” και κατά συνέπεια αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της θερμομόνωσης και της στεγανοποίησης όπως επίσης και τον οπλισμό σιδηρού οπλισμού.
Για να μειωθεί αυτό τα φαινόμενο, αν είναι εφικτό πρέπει να γίνει αποξύλωση. Εάν όχι, τότε είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν αεραγωγοί περίπου ανά 15-20μ2 για να βοηθούν τα υλικά αυτά να “στεγνώνουν” με την βοήθεια της εισροής εξωτερικού αέρα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, αυτό το συνεχές φαινόμενο (ίδρωμα-στέγνωμα) κάνει τελικώς τα υλικά αυτά να χάνουν τις αρχικές τους ιδιότητες και να υπάρχει κορεσμός στη χημική τους δομή δηλαδή οι κυψέλες αρχίζουν να “σπάνε” όπου πλέον δεν μπορούν να κατακρατήσουν την υγρασία όπου αυτή με τη σειρά της δημιουργεί έντονο πρόβλημα στη κατασκευή.
Βάση των Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών η χρήση τους ενδείκνυται μόνο για γεμίσματα εσωτερικών χώρων όπως αρχικά (δεκαετία ’80) εφαρμόζονταν και όχι για εξωτερικούς χώρους. Για εξωτερικούς χώρους και δημιουργία ρύσεων πχ δώματος, οι Ε.Τ.Ε.Π ορίζουν μόνο το γαρμπιλομπετόν ως το κατάλληλο υλικό.
11.ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι μόνωση πρέπει να κάνω για φυτεμένο δώμα / ταρατσόκηπο ? Ποια είναι η σειρά των υλικών και εργασιών?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Τα πολυουρεθανικά συστήματα μόνωσης ήταν ανέκαθεν για βαριά βιομηχανική μόνωση. Στη κατασκευή φυτεμένων δωμάτων, τα πολυουρεθανικά ψεκαστικά συστήματα (ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗ & ΠΟΛΥΟΥΡΙΑ) προσφέρουν αξιόπιστες και μόνιμες λύσεις χωρίς συντήρηση ή αντικατάσταση. Αυτό γιατί έναντι άλλων συστημάτων μόνωσης, τα πολυουρεθανικά συστήματα δημιουργούν ενιαίες μονολιθικές επιφάνειες σε όλα τα στάδια εργασιών χωρίς αρμούς, ενώσεις ή ραφές. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ».
2.ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι αντοχή στο βάρος έχει η μόνωση με πολυουρεθάνη?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το υλικό έχει σημείο θλίψης ±30 τόνους/μ2 και σαν αδρανές υλικό, ποτέ δεν παθαίνει καθίζηση ή χάνει το σχήμα του, γι΄αυτό και έχει τη δυνατότητα πάνω σε αυτό να χτιστεί οποιαδήποτε κατασκευή.
Στις μονώσεις ταρατσών με ψεκασμό πολυουρεθάνης ενδείκνυται να τοποθετηθεί ακόμα και γαρμπιλομπετόν ρύσεων για την πιο οικονομική και βατή προς κάθε χρήση επιφάνεια χωρίς την υποχρέωση συντήρησης ή την αναγκαστική τοποθέτηση πλακιδίων που επιβάλλεται σε άλλα συστήματα μονώσεων για προστασία της μόνωσης στη διάρκεια του χρόνου. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»
13.ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιες είναι οι διαφορές στην εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας μεταξύ του ψεκασμού διογκωμένης πολυουρεθάνης με την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Με το ψεκασμό πολυουρεθάνης στο περίβλημα του κτιρίου επιτυγχάνουμε άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες με το μικρότερο δυνατό πάχος χωρίς θερμογέφυρες, αρμούς ή ενώσεις και χωρίς τραυματισμούς της τοιχοποιίας από καρφωτά βύσματα έναντι των θερμομονωτικών πλακών. Επίσης επιγραμματικά αναφέρουμε τις κυριότερες διαφορές με τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης σε πλάκες:
- Καλύτερη προστασία από κρύο – ζέστη – υγρασία – φωτιά – άνεμο & ήχο με μικρότερο πάχος λ=0,025
- Καλύτερη προστασία του θερμομονωτικού υλικού από τις υπεριώδης ακτινοβολίες UV, λόγο μεγαλύτερου πάχους επιχρίσματος (σοβά)
- Ενίσχυση μηχανικής αντοχής της επιφανείας και καλύτερη αντισεισμική συμπεριφορά της κατασκευής λόγο της ενιαίας μονολιθικής επιφάνειας που δημιουργεί και της πλήρης ενσωμάτωσης του υλικού στη κατασκευή
- Ενιαία επιφάνεια ιδίως στις ενώσεις μεταξύ διαφορετικών δομικών υλικών χωρίς περιθώρια ρηγματώσεων π.χ. μπετόν δοκαριού ή κολόνας με την οπτοπλινθοδομή (τούβλα)
- Αποφυγή θερμογέφυρων, αρμών ή ενώσεων
- Αποφυγή οπών και τραυματισμούς από τα καρφωτά βύσματα στη τοιχοποιία και στον φέροντα οργανισμό
- Πλήρης ελευθερία σε αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες (καμπύλες)
- Γρήγορη εφαρμογή
- Χωρίς περιθώρια εργατικών αστοχιών
- Χαμηλότερο κόστος κατασκευής
14.ΕΡΩΤΗΡΗ : “Αναπνέει” η κατασκευή συστήματος μόνωσης με πολυουρεθάνη?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ναι. Το υλικό είναι αδιαπέραστο από το νερό και τη διείσδυση υγρασίας έναντι άλλων θερμομονωτικών υλικών. Αυτό, γιατί η χημική δομή της πολυουρεθάνης αποτελείται από μικροσκοπικές κλειστές κυψέλες κενού αέρος όπου επιτρέπει τη διάχυση των υδρατμών (σωματίδια υψηλής ενέργειας) για να επιτρέψει το κτίριο να “αναπνεύσει”.
Το υγρό νερό έχει πολύ μεγαλύτερα σωματίδια και δεν είναι σε θέση να περάσει από ή μέσω ενός κλειστού-κυττάρων φράγμα αφρού που δημιουργεί η μόνωση με πολυουρεθάνη, ώστε να μην μπορεί ποτέ να δημιουργηθεί συμπύκνωση υδρατμών και εισροής υγρασίας.
- ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως η μόνωση με ψεκασμό πολυουρεθάνης ενισχύει την μηχανική αντοχή των κατασκευών όπως πχ για μόνωση παλαιού ελλενίτ ή λαμαρίνας?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Η μόνωση με ψεκασμό διογκωμένης πολυουρεθάνης, ενισχύει τη μηχανική δομή οποιασδήποτε κατασκευής ή επιφάνειας που έρθει σε επαφή. Αυτό γιατί οι εξαιρετικές ιδιότητες του υλικού στη κάμψη, θλίψη και συστολοδιαστολή, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του υλικού υπό τη μορφή ψεκασμού, δημιουργεί μία ενιαία μονολιθική επιφάνεια, προσφέροντας συνοχή χωρίς αρμούς ή ενώσεις.
Επιπλέον, η μόνωση ενσωματώνεται στην κατασκευή και δεν αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξαιρετικής ιδιότητας του υλικού στη συστολοδιαστολή είναι ο ψεκασμός σε τέντες και σκηνές! βλέπε «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ».
16.ΕΡΩΤΗΣΗ : Η πολυουρεθάνη είναι πιστοποιημένο για το περιβάλλον και την υγεία υλικό?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Απολύτως. Η Πολυουρεθάνη είναι ένα εγκεκριμένο υλικό από όλους τους Ελληνικούς, Ευρωπαικούς και διεθνής οικοδομικούς και υγειονομικούς κανονισμούς και είναι απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον και την υγεία. Έχει πιστοποίηση CE όπως επίσης και πιστοποίηση για εσωτερική χρήση κατοικιών και υγειονομικών χώρων.
Η Πολυουρεθάνη πέρα από τη βιομηχανική χρήση του, χρησιμοποιείται σε ευρεία χρήση στις οικίες όπου το συναντάμε μέσα σε όλα τα ψυγεία, στους θερμοσίφωνες, στα αυτοκίνητα όπως επίσης σε συσκευασίες τροφίμων κ.ά
Τέλος, είναι επιλέξιμο θερμομονωτικό υλικό από τον Κ.Εν.Α.Κ για τις ενεργειακές μελέτες κτιρίων και άλλων κατασκευών. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ».
17.ΕΡΩΤΗΣΗ : Πιο είναι το κόστος μόνωσης Ψεκασμού Πολυουρεθάνης π.χ. για μονώσεις ταρατσών?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το κόστος είναι απολύτως προσιτό σε σχέση με τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει και την απεριόριστη διάρκεια ζωής που έχει. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η πολυουρεθάνη (2Κ) κλειστών κυψελών, σαν αγορά υλικού, είναι το πιο ακριβό μονωτικό υλικό στο κόσμο λόγο των ανώτερων ιδιοτήτων που προσφέρει έναντι άλλων θερμομονωτικών υλικών.
Λόγο όμως του γρήγορου τρόπου εφαρμογής αυτού με τον ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό δεν απαιτούνται πολλές εργατικές ώρες. Έτσι, ο καταναλωτής στη μόνωση με Ψεκασμό Πολυουρεθάνης πληρώνει αναλογικά περισσότερο για την ποιότητα των υλικών και λιγότερο για την εφαρμογή αυτών σε αντίφαση με άλλων συστημάτων μόνωσης όπου απαιτούνται πολύ περισσότερες εργατοώρες.
18.ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι πυκνότητα πρέπει να έχει η πολυουρεθάνη για θερμομόνωση ταρατσών και τι ειδικό εξοπλισμό?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Γενικότερα η πυκνότητα του υλικού κυμαίνεται από ρ=15-80 kg/m3 εξαρτάται από το αντικείμενο της εφαρμογής αυτού.
Για την πλήρη μόνωση ταρατσών, δηλαδή για την καλύτερη θερμομόνωση και τέλεια στεγάνωση, η ιδανική πυκνότητα της πολυουρεθάνης πρέπει να είναι ρ=±50kg/m³.
Παράλληλα για την εφαρμογή του υλικού υπό μορφή ψεκασμού, ο εξοπλισμός πρέπει να είναι σύγχρονος και πιστοποιημένος για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ».
19.ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι πρέπει να προσέξω με τον εφαρμοστή ψεκασμού πολυουρεθάνης?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Για την εφαρμογή της μόνωσης με ψεκασμό πολυουρεθάνης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία σας με ειδικευμένο και πιστοποιημένο επαγγελματία εφαρμοστή πολυουρεθάνης. Στην αγορά δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν προσφέρουν στην πράξη το ίδιο αποτέλεσμα.
Για την επιτυχή και πιστοποιημένη μόνωση με ψεκασμό πολυουρεθάνης, είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή:
Άριστης ποιότητας υλικών – Σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού – Σωστού τρόπου εφαρμογής
Εάν μόνο έναν από τους τρεις παραπάνω παράγοντες δεν τηρηθεί από τον εφαρμοστή που εφαρμόζει αυτόν τον τρόπο μόνωσης, τότε δεν μπορεί να παραδώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη κατασκευή.
Η Πανμονωτική Προστασία σας διαβεβαιώνει για τη παράδοση της άριστης ποιότητας υλικών, του σωστού τρόπου εφαρμογής αυτών βάση προδιαγραφών, με πιστοποιημένο σύγχρονο ειδικό εξοπλισμό. Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ».
20.ΕΡΩΤΗΣΗ : 20. Οι θερμομονωτικές βαφές μπορούν να προσφέρουν θερμομόνωση ή να μειώσουν τις θερμικές απώλειες?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το μοναδικό κριτήριο που μπορεί να αποδείξει τις θερμομονωτικές ικανότητες ενός υλικού, είναι ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας (λ) σε συνάρτηση του πάχους.
Όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα προσφέρει. Όσο αφορά τις “θερμομονωτικές” βαφές, προσφέρουν μεν κάποια θερμική αντίσταση το καλοκαίρι σαν αντανακλαστική απόδοση, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα καθιερωμένα συστήματα θερμομόνωσης και σίγουρα δεν μπορούν να μειώσουν τις θερμικές απώλειες από τον εσωτερικό χώρο, γιατί απλούστατα δεν έχουν κυψέλες να φυλακίσουν τη θέρμανση ή τη ψύξη που τείνει να ελευθερωθεί ή να εισέρθει από ή στον εσωτερικό χώρο.